Dierenplaatjes

Albert Heijn heeft weer een slimme spaaractie bedacht. Bij elke tien euro aan boodschappen een gratis setje Freek Vonk dierenplaatjes. Heel leuk. Ik ben niet dol op enge, wilde dieren, maar wel op Freek. Leuke actie. Het is de bedoeling dat je in de loop van de komende weken alle plaatjes verzamelt en ze in een bijbehorend boek plakt. Als ik thuis kom van een boodschapje bij Appie, komen de kinderen mij bij de deur al tegemoet: ‘Mama, heb je dierenplaatjes?!’ Opgewonden ritsen ze de zakjes open en de vreugde is groot als er weer een nieuwe tussen zit. Zo werkt dat met verzamelen. Dingen verzamelen is een aangenaam tijdverdrijf. Tv uit, IPod aan de kant en eindeloos bladeren door je Albert Heijn dierenplaatjesboek. Heerlijk! Lekker plakken. Een verzameling langzaam zien groeien, geeft voldoening. De lol zit ‘m in het proces, niet in het resultaat. De actie loopt nog wel een poosje, dus dat boek komt wel vol.
Zullen we afspreken, lieve vaders en moeders, dat we, hoe goedbedoeld ook, het plezier van onze kinderen niet om zeep helpen door via social media alle ontbrekende plaatjes binnen een week bij elkaar te bietsen? Het hebben van de zaak, is het einde van het vermaak. Laat die kinderen lekker zelf rommelen met hun verzameling. Laat ze elkaar opzoeken, het dierenplaatjesboek onder de arm geklemd, om de plaatjes uit te spreiden over de keukentafel. Gun ze de zoektocht naar dat ene, bijzondere, ontbrekende plaatje. Gun ze de lol van het ruilen en het vinden. Dat boek hoeft niet binnen een week vol. Echt niet. Als jouw kinderen jou nodig hebben bij hun zoektocht naar die laatste twee of drie plaatjes, dan weten ze je wel te vinden. Tot die tijd laten we ze lekker met rust. Deal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *