Blote dames op een keurig toilet

Hoe lang zantonal het geleden zijn? Een jaar of vijftien? Twintig misschien? We vierden de verjaardag van mijn tante. Het kan ook de verjaardag van mijn oom zijn geweest. Voor dit verhaal maakt dat niet uit. Die verjaardagen waren altijd erg gezellig. Een hapje, een drankje en lekker bijkletsen met onze neven, de vier zoons van de oom en tante in kwestie. Mijn zussen en ik zaten met onze neven in de achterkamer aan de chips, terwijl de ouderen in de voorkamer een borreltje dronken. Een keurig, degelijk gezelschap.  Onze neven waren in een jolige stemming. Ze gniffelden en seinden naar elkaar en wij, hun nichten, hadden geen idee waarom. De tijd verstreek en de sfeer werd wat losser. Op een gegeven moment viel op dat een van de oudere ooms wel erg veel tijd doorbracht op het toilet. Ik had het nog niet opgemerkt, maar mijn neven wel. En zij wisten ook waarom. Ik kan me niet herinneren hoe mijn tante reageerde toen ze ontdekte dat een van haar zoons de verjaardagskalender op het toilet had omgewisseld voor een kalender met schaars geklede dames. Waar eerst een keurige Marjolein Bastin of Antiek Pieck kalender hing, sierde nu een pittige blootkalender de wand tegenover de pot. Natuurlijk misstond dat ding vreselijk op het keurige toiletje. Wat hing er verder aan de muur? Ik weet het niet meer precies. Misschien een geborduurde toiletrolhouder. Een droogboeketje. Een tegeltje met een grappig tekstje over dames die graag droog zitten. Misschien lag er als leesvoer een oud kerkblaadje. Toen wij, de nichtjes, erachter kwamen, hebben we onbedaarlijk gelachen. Je kent het wel, gesmoord lachen tot de cola uit je neus komt. Zoals je vroeger deed in de klas als je tijdens Duits haast stikte in een melige bui. Het moet ruim 15 jaar geleden zijn, maar als mijn zussen en ik eraan terugdenken, schieten we nog steeds in de lach. Mijn tante heeft vier geweldige zoons grootgebracht. Ze zijn allemaal prima  terecht gekomen. Maar geloof me, ze heeft het niet altijd makkelijk gehad in een huis vol mannen. Lieve tante van wie ik de naam niet zal noemen, respect!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *