Zelfbeeld vs. spiegelbeeld

dove

Ik ben niet dik. Ik ben een beetje stevig misschien, maar niet dik. Mijn zelfbeeld klopt aardig. Ik weet mijn sterke en zwakke kanten te benoemen. Tenminste, dat hou ik mezelf voor.
Laatst zag ik mezelf op bewegend beeld en sindsdien twijfel ik over hoe realistisch mijn zelfbeeld is. Wat ik zag op dat filmpje, komt totaal niet overeen met hoe ik eruit denk te zien. Schokkend. Echt. Ik dacht, als ik niet eens weet hoe mijn buitenkant eruitziet, hoe weet ik dan wie ik van binnen echt ben? Klopt mijn zelfbeeld eigenlijk wel? Het totaalbeeld?
Ik ben dik. Niet een beetje stevig, maar gewoon dik. Het is niet anders. Het kán ook niet anders. Ik ben 1,63 lang en ik weeg 107 kilo. Die kilo’s moeten érgens zitten. Zware botten daargelaten. Tegen mezelf jok ik dat de kilo’s mooi zijn verdeeld over mijn hele lijf. En dat je daarom niet ziet dat ik zwaar ben. Een beetje naïef. Ik ben teleurgesteld in mezelf. Ik baal ervan dat ik de werkelijkheid zó verdraaid heb.
Jammer dat ik me laat beïnvloeden door het vrouwbeeld dat de media neerzetten als standaard. Ik vind het heel stom en meisjesachtig dat ik aan dat beeld wil voldoen. Daar baal ik van. Maar de druk is groot en ik ben blijkbaar niet sterk genoeg om weerstand te bieden.
Ik wil niet dom gevonden worden. Het zijn vooral mannen en vrouwen uit lagere sociale klassen die te dik zijn. Ze lijken zich minder bewust van het belang van gezonde voeding. En daarbij, junkfood is veel goedkoper dan groenten en fruit.
Misschien ben ik wel helemaal niet leuk als ik 70 kilo weeg. Misschien ben ik minder knuffelbaar voor mijn kinderen. Geluk, dat is tevreden zijn met wat je nu hebt, met wie je vandaag bent. Stel dat ik een enorm chagrijnig mens word als ik ga afvallen? Misschien hoort dit gevecht met mijn lijf wel bij mij. Houdt deze strijd me in balans. Ik zou kunnen proberen een rolmodel te zijn voor andere dikke vrouwen. Mollig, mooi en zelfbewust.
Maar ja, door mijn overgewicht wordt veters strikken lastig. Mijn conditie is slecht. Tegen de wind in fietsen kost erg veel energie. Extreem overgewicht is niet gezond. Sterker nog, het is een belangrijke doodsoorzaak. Mijn relatie met eten is onstuimig en ingewikkeld, maar scheiden is geen optie. Als ik een Bourgondiër was, lagen de zaken anders.
In 2016 ga ik proberen om mijn zelfbeeld meer op één lijn te krijgen met mijn spiegelbeeld. Dat kan op twee manieren. Ik zou het vreselijk stoer vinden als ik dat beeld in mijn hoofd 30 kilo zou laten aankomen. Als ik mijn lijf met overgewicht zou leren omarmen. Dat is, geloof me, níet makkelijker dan de andere manier: in werkelijkheid 30 kilo afvallen.
Misschien moet ik gaan voor de middenweg. Ik hou van middenwegen en haalbare doelen. Als ik de Lilian in mijn hoofd 15 kilo laat aankomen en in werkelijkheid val ik 15 kilo af, dan komt mijn zelfbeeld weer aardig overeen met de werkelijkheid. Dan kan ik gewoon met mezelf door één deur en schrik ik niet van mijn reflectie in een winkelruit.
Ik ga ervoor. Niks mis met mollig.

5 gedachten over “Zelfbeeld vs. spiegelbeeld

 1. Heeeeeel herkenbaar verhaal en zeer dapper om het te delen. Dankje.
  Ik was 15 jaar 30 kg te zwaar volgens bmi standaarden. Ben 20 kg afgevallen en besef dat het echt allemaal tussen de oren zit, want ik voel me soms nog steeds dik en dat ben ik zeker niet.
  Ik moet toegeven dat ik me wel energiker voel (maar voelde me 20 kg meer ook prima) en slaap elke nacht als een baby. Heerlijke uitkomsten waar ik niet bij stilstond. Maar wel van geniet.
  Dus voor alle voordelen van slanker zijn kan ik een paar nadelen noemen.
  Afijn. Ik wens je zeer veel succes toe.
  Wees vooral lief voor jezelf. een mega werkwoord in mijn leven? Jezelf vergeven hoort daarbij. Een les om dagelijks te oefenen.

  1. Dank je wel, Jorina! Daar zeg je iets heel belangrijks: lief zijn voor jezelf. Accepteren wie je bent. Wie je mag zijn. Wie zichzelf mooi vindt, ongeacht uiterlijk, straalt dat uit. Daar kan een mens veel beter z’n energie in steken, dan in het veranderen van die buitenkant. Goed. We weten hoe het werkt. Ik kan weer aan de slag. Met zowel mijn binnen- als mijn buitenkant. Wel dapper van jou dat jij hebt gekozen voor een leven tussen de taarten! Dat vind ik grappig. 😉 Ik kom binnenkort weer een keer proeven.

  1. Hahaha… Mafkees.
   Zullen we allebei maar gewoon blijven wie we zijn, Dré? Misschien alleen een beetje op de gezondheid letten? We zijn te leuk om ons bezig te houden met onbelangrijke dingen, vind ik.
   Goed nieuwjaar jij!

   1. Helemaal mee een Liel, ik heb liever 20 kilo meer Lilian dan 20 minder…….hoe meer Lilian op deze wereld, hoe beter!!
    Zo, genoeg veren in je (te dikke) kont voor dit jaar……wens jou en de jouwen ook een heel goed jaar toe en dat ik maar weer volop mag genieten van jouw verhalen, das namelijk ook goed voor m’n gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *