Aaltje en Aisha

paasspecial

Maart 1946. Het is lente in Veenendaal. Aaltje, een jonge moeder van drie kinderen, zit aan haar keukentafel naast een mand wasgoed. Terwijl ze de was vlug en vaardig vouwt, dwalen haar gedachten af. Aaltjes herinneringen aan de oorlog zijn nog pijnlijk levendig. Ze denkt aan de dag dat ze met haar man en kinderen huis en haard moest verlaten. Omdat Veenendaal midden in de frontlinie lag, werd het hele dorp ontruimd. Wat was Aaltje dankbaar dat ze tijdens de evacuatie met haar gezin terecht kon bij een familie in het Westen van land. Ze was er een vreemde, maar voelde zich welkom.

Maart 2016. Het is lente in Nederland. Aisha, een jonge moeder van drie kinderen zit in het AZC aan tafel en roert in haar thee. Het lijkt nog maar zo kortgeleden dat ze de lente zag ontluiken in haar eigen dorp, ergens in de buurt van Aleppo. Haar man had een goede baan en haar kinderen deden het prima op school. Ze denkt aan de dag dat ze huis en haard moesten ontvluchten, weg van het geweld. Wat is Aisha dankbaar dat ze met haar gezin terechtkwam in Holland. Ze is hier een vreemde, maar er zijn mensen die maken dat ze zich welkom voelt.

Stel dat Aaltje en Aisha vandaag samen aanschoven aan mijn keukentafel. Stel dat ze mij vertelden over de oorlog in hun dorpen, de angst in hun harten en de hoop die hen op de been hield. Wat zou dat leerzaam zijn! Misschien zouden ze zeggen: ‘Lilian, jij kunt in je eentje de wereld niet veranderen. De geschiedenis herhaalt zich. Onrecht is van alle tijden. Maar voor wie vandaag op jouw pad komt, kun jij iets betekenen. Denk klein. Breng een bezoekje aan je oude oom die vereenzaamt. Vraag het klasgenootje dat thuis veel warmte mist, te spelen. Stop de buurman die nu al zo lang werkloos is een paar chocoladepaashazen toe, zodat hij zijn kinderen kan verrassen. Bied heel simpel een helpende hand.’

Ik neem de woorden van Aaltje en Aisha ter harte. Van geven word je rijk. Geluk dat je deelt, verdubbelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *