Vriendelijkheid

vriendelijk

 

Het is maandagmiddag en op mijn deurmat valt een pakket folders. Aan de ‘plof’ te horen, is het een dik pakket en dat maakt mij blij. Ik ben dol op folders.

Als ik ze uit het plastic heb gehaald, raak ik echter algauw een beetje gefrustreerd. Ik hoopte op allerhande afgeprijsde prullaria en drie repen melkchocola voor de prijs van twee, maar nee… De folders dwingen mij na te denken over ‘goede voornemens’. De supermarkten bieden uitsluitend groenten, fruit en andersoortig superfood aan en de bouwmarktfolders staan vol fitnessapparaten-voor-thuis. De kledingzaken die vorige maand nog adverteerden met glimmende feestjurken, lijken in januari uitsluitend hardloopschoenen en strakke sportbroeken te verkopen. En ik hou helemaal niet van sporten. Ik leg mijn folders opzij en terwijl ik in mijn koffie roer denk ik na over mijn eigen voornemens.

Ik zou me kunnen voornemen om wat vriendelijker te zijn voor de mensen om me heen. In de Bijbel lees ik nergens: ‘Uw slanke lijn zij alle mensen bekend.’ Ook niet: ‘Uw gezonde levensstijl zij alle mensen bekend.’ Of ‘Het razende tempo waarin u 10 km kunt hardlopen zij alle mensen bekend.’

Er staat wél: ‘Uw vriendelijkheid zij alle mensen bekend.’

Ik gniffel schuldbewust om mijn vindingrijkheid. Ik mag me in mijn angst voor spierpijn en zweet op mijn bovenlip natuurlijk niet verschuilen achter deze tekst uit Filippenzen 4. Ik weet heus wel dat de tekst mij niet ontslaat van de plicht om goed voor mijn lijf te zorgen. Ik doe mijn best. Alles met mate.

De folders gaan bij het oud papier. En ik ga fijn een stukje stevig wandelen in plaats van hardlopen. Als ik hardloop, ga ik veel te snel om vriendelijk te kunnen lachen naar wiens pad ik kruis. En dat moeten we voorkomen. Toch?

Een vriendelijk nieuwjaar gewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *