De Slager

slager

 

Het is vrijdagavond. Ik neem een slok koffie en ga door de grond van de pijn in mijn onderkaak. Zaterdag en zondag wordt het alleen maar erger. Alles wat ik drink, zorgt voor een pijnscheut die minutenlang aanhoudt. Kiespijn. Ik kan aan niets anders meer denken. Vreselijk.

Maandag om 8.00 uur bel ik direct de tandarts. Mijn eigen vrouwelijke tandarts is vandaag niet beschikbaar, maar haar collega Henk heeft nog wel een plekje voor mij, vertelt de assistente vriendelijk. Ik moet even slikken. Thuis noemen wij Henk altijd ‘De Slager’: indrukwekkend grote kerel, kale kop, witte jas. Denk er een slagersmes en bloedspetters bij en je begrijpt mijn bedenking. Maar goed, ik heb geen keus. Doorlopen met deze pijn, is geen optie. Dan maar naar De Slager.

Als hij me ophaalt uit de wachtkamer, leest hij de angst in mijn ogen. ‘Zooooo mevrouw Steensma. Loopt u maar even mee…’, grinnikt hij met leedvermaak in zijn stem. Hij doet wat rek- en strekoefeningen en knakt zijn vingers. Hij is er helemaal klaar voor. De Slager zit me genadeloos te jennen.

Eenmaal in de behandelkamer stelt hij me gerust door te vertellen wat hij van plan is. Hij zal een gat in mijn kies boren en de dode wortels verwijderen. De ontsteking die daaronder zit kan dan worden schoongespoeld. Verdoven is niet nodig. ‘Wees maar niet bang. Ik doe je geen pijn,’ glimlacht De Slager.

Ik kijk hem ongelovig aan, maar besluit te vertrouwen op zijn kennis en vaardigheden. Ik geef me over en lig monddood in de stoel. Terwijl De Slager boort, peurt, spoelt en vult, voel ik de kloppende pijn uit mijn kaak wegtrekken. Wonderlijk. In een kwartier is het leed geleden. En ik ben verbluft. Mijn ondraaglijke pijn is verholpen met een pijnloze ingreep. Ik kan mijn geluk niet op.

Binnenkort wordt de noodvulling door mijn eigen tandarts vervangen door een echte vulling. Komt goed.  Ik ben van m’n pijn af en daar ben ik heel dankbaar voor.

Lang leve De Slager met zijn gemene geintjes en helende handen.

En nu: koffie! Een grote mok hete koffie. Mmmm…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *