Veenendaal

gemeente veenendaal

Op weg naar mijn werk stop ik even in het dorp voor een boodschap. Als ik klaar ben, haast ik me over de markt terug naar mijn fiets. Ik passeer drie dames die duidelijk wat van mij willen. Naast de dames staat een camera opgesteld. Mijn ‘geen vragen, ik heb haast’- blik wordt door de dames vakkundig genegeerd. ‘Mevrouw, mogen wij u wat vragen?’ Ik kijk heel moeilijk: ‘Nou…, ik moet naar mijn werk en ik ben al laat.’ ‘Mevrouw, het duurt maar vijf minuutjes.’ Vooruit. Even snel dan.

Of ik voor de camera wil plaatsnemen, want mijn antwoorden worden op beeld vastgelegd. ‘Uitsluitend voor interne doeleinden, hoor,’ stellen ze me gerust. Ik zucht. Zet een draaiende camera op m’n snufferd en ik ga hakkelen en stuntelen. Afijn, ik heb ‘a’ gezegd. Nu zeg ik dus ook ‘b’. Ik ben inmiddels wel benieuwd naar de vraag van de dames. ‘Zit mijn haar goed?’ vraag ik.

‘Ja, uw haar zit prima,’ verzekeren ze me. ‘Mevrouw, wat vindt u eigenlijk van de uitvoering van het beleid in de gemeente Veenendaal?’ Omdat de camera draait en ik niet dom wil lijken, gun in mezelf niet veel bedenktijd. Niet handig natuurlijk, want ‘het beleid’ is nogal veelomvattend. Daar zeg je niet één, twee, drie iets zinnigs over. ‘Ik vertrouw erop dat het beleid in Veenendaal juist wordt uitgevoerd,’ zeg ik. Ik kijk een beetje ongemakkelijk in de lens.

Dan denk ik ineens aan een vriendin van mij. Zij beleefde vorig jaar een paar spannende weken toen het persoonsgebonden budget van haar broer met Down syndroom zomaar ineens enorm werd verlaagd. Heel frustrerend. De WMO is natuurlijk óók beleid dat door de gemeente wordt uitgevoerd, direct of indirect. Ik kijk ernstig in de camera terwijl ik de situatie schets. ‘Maar toen mijn vriendin bij de gemeente aanklopte, werd er gelukkig adequaat gereageerd,’ besluit ik.

De dames en ik babbelen nog wat over dingen als communicatie en huisstijl en na het interviewtje loop ik vrolijk naar mijn fiets. Ik praat graag over Veenendaal. Ik woon er met veel plezier. Ik hoop dat de dames heel veel verschillende reacties op hun vraag hebben kunnen vastleggen. Positief en negatief. Hun onderzoek levert ongetwijfeld verbeterpunten op, waar onze gemeente vervolgens hard mee aan het werk gaat. Ik ben benieuwd. Komt goed. Zoals ik al zei: Ik heb álle vertrouwen in Veenendaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *