Goudvisgevaar

Ik vind het stom. Echt heel stom. En ik vind het sneu. Sneu voor Hans en alle anderen die genoten van de vissen in de Brouwersgracht. Een deel van de 280 gedoogvissen die Hans vorig jaar in onze gracht uitzette, moet weg. En wel snel, want binnenkort gaan die vissen zich voortplanten en als er goudviseitjes via het Omleidingskanaal in de Grift terecht komen, bestaat de kans op kruising met de inheemse kroeskarper. En dat is niet de bedoeling.

Ik begrijp het heus wel. Wie weet wat voor monsterlijke hybrides er ontstaan als we goudvissen gaan kruisen met kroeskarpers. Laten we de vispopulatie in Nederland proberen zuiver te houden. Een goudvis hoort niet in de Nederlandse natuur. Net als de exotische tijgermug. Toen de tijgermug in Veenendaal in het wild werd ontdekt, snapten we ook dat dat niet de bedoeling was. Hoewel een goudvis mij beduidend minder bedreigend lijkt dan een tijgermug, maar dat terzijde. Ander voorbeeld: Laatst zag ik op het Jeugdjournaal een item over een exotische waterplant waar veel Nederlandse sloten mee dichtgroeien. Deze wild woekerende ‘waternavel’ zorgt voor veel overlast. Ook niet de bedoeling.

Maar goed, dat ik de argumenten van de stichting Platform Stop Invasieve Exoten begrijp, wil nog niet zeggen dat ik het niet stom vind. Heel stom. En sneu. Voor Hans. En voor alle kinderen die een uurtje spelen op ons leuke stadsstrand graag combineren met een bezoekje aan de visjes van de Brouwersgracht.

Er zwemmen zowel goudvissen als goudwindes in onze gracht. De windes mogen blijven, maar de goudvissen moeten worden gevangen. Dat wordt nog een hele uitdaging, maar gelukkig hebben we tot 8 april de tijd. Ik zeg ‘we’, want als het nodig is, gaan we natuurlijk helpen.

Hans, als je me nodig hebt. Je weet me te vinden! Ik duik alvast de schuur in voor m’n schepnet en lieslaarzen. Zet jij de Oranjebitter klaar? Tot gauw!

 

foto: Pixabay.com

5 gedachten over “Goudvisgevaar

  1. Leuk leuk, als we hulp nodig hebben maken we er een gezellige boel van met kibbeling, goudvissen in het zuur, gerookte goudvis en wie weet wat voor lekkers nog meer!!!! Oranje kaatje?

  2. Kunnen we geen asiel aanvragen voor deze vissen? Want waar moeten ze heen als ze eenmaal (met veel stres) gevangen zijn? Terug in een kleine viskom? Of nog erger?
    Ik vind het een kwalijke zaak dat er blijkbaar angst is voor goudvissen. De goudvis en de kroeskarper moeten verbinden; de dialoog aangaan en er een mooie multi-culti boel van maken in het Valleikanaal. #Goudkleurige kroeskarpers!

  3. ….Kan de ondernemer op het binnenpleintje nog extra voorraad gebruiken? Veense sushi…… Limited edition……. (Hans, Joke en Liel, zet mij ook op de hulplijst! Gezellig! Allemaal viswijven ?voor Hans! Top!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *