Krachtig & kwetsbaar

22 april 2017.
Het is vandaag precies een jaar geleden dat ik bij de Nederlandse Obesitas Kliniek liet onderzoeken of een maagverkleining voor mij een geschikte manier was om van mijn extreme overgewicht af te komen. Met een psycholoog, een arts en een diëtist sprak ik uitgebreid over mijn haat-liefde verhouding met eten. Ik woog 112 kilo.
Een paar weken na die screening kreeg ik per post een ‘voorlopig negatief advies’. In de brief werd mij geadviseerd om uit te zoeken op welke manier mijn eetgedrag verband hield met de chaos in mijn hoofd, de troep in mijn huishouden, mijn rommelige administratie en mijn hardnekkige uitstelgedrag. Kortom: mijn moeite om mijn leven een beetje overzichtelijk in te richten.
Vanaf het moment dat ik het teleurstellende negatieve advies van de kliniek in huis had, ging alles snel. Ik droogde mijn tranen, maakte een afspraak met een psycholoog en liet me grondig onderzoeken. Naar aanleiding daarvan ging ik op een mooie dag in juli 2016 i  gesprek met een psychiater. Het klikte tussen die man en mij. Na ons plezierige gesprek fietste ik via de apotheek naar huis. Ik kon gelijk beginnen: Ritalin, 4 x daags 10 mg.

Het effect was snel merkbaar. Het lukte me niet alleen om een wasje op te hangen, zonder mezelf op te jagen omdat ik het klusje zo saai vond, maar ik kon ook een reeks van acht getallen onthouden zonder me extreem te moeten focussen. Kleine veranderingen die mijn leven net iets makkelijker maakten.

Een verandering die minder klein was, was het effect van de medicatie op mijn eetgedrag. Na een jarenlang gevecht tegen mijn ongebreidelde eetlust, kon ik eindelijk zélf bepalen wat ik wel en niet in mijn mond stopte. Een openbaring. En een enorme opluchting.

Ik zat tussen mijn 20e en mijn 40e regelmatig bij een psycholoog om te achterhalen of mijn eetprobleem misschien psychisch was. Maar hoe diep ik ook groef, er kwam geen onverwerkt trauma boven dat mijn eetprobleem verklaarde. Ik ging haast aan mezelf twijfelen. Totdat ik met Ritalin begon, een middel dat iets doet met de dopaminespiegel in de hersenen. Van de ene op de andere dag verdwenen mijn eetbuien. Heel bijzonder.

Vandaag trek ik heel voorzichtig de conclusie dat mijn eetstoornis niet werd veroorzaakt door een psychisch probleem, maar door een chemisch mankement in mijn brein. Niet iedereen die te zwaar is, heeft een psychisch probleem of een chronisch gebrek aan discipline. Echt niet.

Het afgelopen jaar was een goed jaar voor mij. Ik ben heel dankbaar. Ik verloor kilo’s geestelijke en lichamelijke ballast en ging met een geduldige coach in gesprek over het structureren van mijn leven. Sommige simpele dingen als het maken van een boodschappenlijstje vind ik gewoon heel ingewikkeld. Het zij zo. Ik blijf een chaoot, maar wel eentje die nu, 35 kilo lichter, beter in haar vel zit dan voorheen.

Ja, ik ben tevreden. Ik was niet zo zeer op zoek naar een diagnose, als wel naar een oplossing voor mijn probleem. En die heb ik
gevonden. Ik ben blij. Ook voor Richard, die een chaotisch, impulsief mens als vrouw koos. En voor mijn kinderen, omdat ze tegenwoordig met twee dezelfde sokken naar school gaan. De hele familie vaart er wel bij.
Wat de toekomst brengt, weet niemand. We zullen zien. Maar vandaag voel ik me in m’n kwetsbaarheid sterker dan ooit. Goddank.

10 gedachten over “Krachtig & kwetsbaar

  1. Top topper. En diep respect hoe je je zo vermand hebt na alles wat je al had uitgeprobeerd en/of doordacht. Je bent niet alleen aantrekkelijk, ook een mooi mens van binnen. It is well with your soul! ❤

  2. Trots op zo,n familielid ( ik ben nicht van je moeder), God houdt van jou, hou jij ook maar van jezelf, je mag zijn wie je bent!

  3. Onder de indruk ben ik van je verhaal. Ik herken mezelf er enigszins in, met name over het gevoel van de gewichtsbeheersing/obesitas. Daarin ben ik vastgelopen en ik ben op zoek naar een goede psycholoog in Veenendaal. Wil jij prijsgeven bij welke praktijk ik moet zijn? Wat zou ik hiermee geholpen zijn!

    Groetjes,
    Barbara

  4. Hoi! Mooi aangrijpend verhaal. Zelf werkzaam bij NOK en ADHD met medicatie. Altijd fijn om meer begrip te hebben op mijn werk voor ADHDers! Fijn dat het je op deze manier gelukt is en dat de medicatie je zo helpt!

  5. Erg herkenbaar. Ik ben in de eerste twee maanden dat ik met Ritalin begon 16 kilo afgevallen (begon op 93 kilo), maar dat is ondertussen bijna twee jaar geleden. Ik ben ondertussen weer bijna op m’n oude gewicht. Gooi het niet alleen op de medicatie. Blijf zelf ook nog steeds opletten met wat je eet…

  6. Wat een eerlijk verhaal. Dank je wel dat je het met ons hebt gedeeld. Geweldig wat je hebt bereikt voor jezelf en daarnaast voor je hele gezin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *