Stadsstrand

 

Dat stadsstrand van ons, hè? Wat is dat toch een geweldige plek. Het afgelopen weekend bracht ik er menig uurtje door.

Ik ontmoette er oude vrienden en nieuwe gelijkgestemden. Ik baadde pootje met ouderen, deed blootsvoets aan tai chi, at chips tijdens de buitenfilm en ik picknickte er multiculti. Het ging er allemaal heel saamhorig aan toe.

Hoe het stadsstrand ooit ontstond, weet ik eigenlijk niet precies. Ik begrijp dat het voortkwam uit een initiatief van een handjevol creatieve Veenendalers die geloven in verbinding. Mooi! Zulke breedgedragen initiatieven van burgers zijn goud waard.

Maar het stadsstrand kan in z’n huidige vorm niet op z’n huidige plek blijven, hoorde ik. Nu de economie aantrekt, kan het stuk grond de gemeente bij verkoop veel geld opleveren. Waar dat geld vervolgens voor gebruikt zal worden, weet ik niet.

De belangen van gemeente en burgers lopen blijkbaar behoorlijk uiteen. Iedereen heeft wel een meer of minder uitgesproken mening. Slechts enkelen hebben visie en verstand van zaken.

Misschien moet ik, één van de burgers die het stadsstrand in alle eenvoud zijn gaan waarderen, accepteren dat het stadsstrand gaat verdwijnen. Dat het mooi was, prachtig zelfs, zolang het duurde, maar dat ons stadsstrand binnenkort verandert in een bouwput.

Maar jongens toch… Wat zou dát zonde zijn!

Natuurlijk kunnen we op een andere plek in Veenendaal een paar kuub zand storten en wat graszoden uitrollen, maar of we daarmee ook de wortels en de ziel van ons stadsstrand verhuizen…?

Afijn. Ik ben echt heel benieuwd hoe dit verder gaat. Voor politiek heb ik weinig geduld en interesse, dus ik volg het verloop van gepaste afstand. Ik vertrouw erop dat we samen de waarde inzien van wat niet voor geld te koop is. Dat er constructief overleg komt tussen burgers en gemeente.

Want ik wil geloven dat het goed komt. Hoe dan ook, waar dan ook, wanneer dan ook.

Als je me zoekt: ik ben op het stadsstrand.

Ik zie je daar.

 

Foto: https://www.facebook.com/Landjepik/

7 gedachten over “Stadsstrand

  1. Wat een mooie woorden, Lilian. Je schrijft het op een geheel eigen wijze. Het zal veel mensen aanspreken. En ……. raadsleden zijn toch ook mensen!!!
    Ik ben het met je eens. Het Stadsstrand is uniek. Steeds meer Veenendalers maken er gebruik van. Het is al niet meer weg te denken. Het plezier, de ontspanning, het ontmoeten daar van bekenden en onbekenden is toch onbetaalbaar.

  2. Stadsstrand, we willen dus een stadsstrand? Geen dorpsstrand, denk dan ook wat meer als bestuurders van een stad. Ik ken een paar van dit soort “strandjes” in steden. Sociaal gezien onmisbaar, daar leer je o.a. respect te hebben voor je mede buurtbewoners. Daar vinden onze 70 plussers die eenzaam dreigen te raken aanspraak en dus een beetje geluk. Daar vinden kinderen voorbeelden die ze misschien thuis missen. En er zijn nog zoveel meer pluspunten. Maar de locatie is van zeer groot belang. IN het hart van de samenleving…..en niet op een onverkoopbaar stukje grond daar buiten.

  3. Geweldig stukje Veenendaal dat wat mij betreft mag, nee, zelfs moet blijven.
    Heerlijk om te zien hoe mensen en kinderen van alle rassen en standen elkaar daar vinden en genieten. In financieel opzicht is het vast niet aantrekkelijk en kan er ongetwijfeld meer aan verdiend worden, maar sociaal en cultureel gezien is dit stukje Veenendaal centrum goud waard!

  4. Mooi om te horen. Laten we er met zijn alles aan doen om te zorgen dat het behouden blijft. De petitie voor behoud is zojuist door bijna 11.000 mensen ondertekend. Bespreking in de gemeenteraad zal nog deze maand volgen waarschijnlijk.

    Op naar behoud van dit belangrijke strand!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *