Kriegel

 

(Verschenen als Commentaar in maandblad Reveil, sept. 2017 www.maandbladreveil.nl)

Integral Mission. Die term hoor ik veel in het land van christelijke hulpverlening. Bij Integral Mission vloeien helpen en evangeliseren in elkaar over. En ik word daar kriegel van. Net als van de term ‘vriendschapsevangelisatie’. Brrr…

Integral Mission klinkt als een dubbele agenda. Vooral als je het bekijkt vanuit de kant van de hulpverlening. Zuiver helpen doe je vanuit een rechtvaardigheidsgevoel, gedreven door liefde. Belangeloos. Je helpt niet met het doel om de ander te bekeren.

Wie hulp nodig heeft, is afhankelijk en in afhankelijkheidsrelaties worden keuzes gekleurd. Wie z’n hand moet ophouden, is geneigd zijn gever te behagen. Toch? Op een lege maag maak ik andere keuzes dan wanneer ik verzadigd ben.

Misschien heb ik het wel helemaal verkeerd begrepen, hoor. Ik laat me graag bijpraten door mensen met verstand van zaken. Tot die tijd blijf ik bij mijn standpunt: liefdevol en praktisch helpen, zonder bijbedoelingen, is op zichzelf iets Goddelijks. Daar hoeven we verder geen woorden aan vuil te maken.

Een groot percentage van de communicatie tussen mensen verloopt non-verbaal. Ik geloof in God én in de non-verbale kracht van liefdevol helpen. Steek je handen maar uit de mouwen. Onvoorwaardelijk en ontspannen. Prachtig als God daardoor harten raakt. Maar dat is niet de opzet.

Franciscus van Assisi zei: ‘Verkondig het evangelie, desnoods met woorden.’ En dat vind ik mooi. Geen woorden, maar daden. Ik geloof in helpen zonder dubbele agenda. Dat maakt ons helpen waardevol en is wel zo integer.

Een gedachte over “Kriegel

  1. Vriendschapsevangelisatie houdt voor mij meer in dat je een relatie opbouwt vanuit oprechte interesse, om op die manier door wat je zegt en doet te laten zien wie God is. Dat is wat anders als God proberen te promoten door net te doen alsof je iemand aardig vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *