Hoogvliet

Als ik uit m’n werk kom, stop ik regelmatig bij de Hoogvliet aan de Kerkewijk voor een brood of een pak melk. Ik mag er graag wezen. Ik kom er altijd veel ouderen tegen. Ze zullen wel van De Sterke Arm en de Duivenwal komen, of misschien uit de Engelenburg.

Hoe dan ook, de ouderen bepalen er de sfeer. Achter de schuifdeuren van die Hoogvliet verstrijkt de tijd net iets trager dan buiten. Ik verminder er automatisch vaart en niet alleen om te voorkomen dat ik over een rollator struikel. Er hangt een gemoedelijke sfeer.

Bij deze Hoogvliet geen stellingen vol omslachtig, hip superfood, maar speklapjes, portieverpakkingen boterhamworst, halve bloemkooltjes en griesmeelpap. De slijter die gevestigd is aan de voorkant van het pand, verkoopt vooral jonge jenever en advocaat, vermoed ik.

Op de groente afdeling vraag ik oudere dames graag naar hun geheim voor bijvoorbeeld een pan ouderwets lekkere hutspot. Natuurlijk kan ik een recept zoeken op internet, maar ik leer het veel liever van iemand die het al honderden keren heeft klaargemaakt. De dames staan me altijd vriendelijk te woord. Een mooie bonus, zo’n onderonsje.

Binnenkort gaat deze Hoogvliet verdwijnen. Aan de Brouwersgracht wordt een groot pand gebouwd en daar verhuist de zaak naartoe. De ouderen zullen in die nieuwe Hoogvliet hun draai weer moeten vinden. Ik hoop echt dat dat lukt. Een voordeel van ouder worden, is dat je veel levenswijsheid en stamppotrecepten te delen hebt. Een nadeel is dat nieuwe dingen wat meer energie kosten.

De vestiging van Hoogvliet aan de Kerkewijk dankt haar bestaansrecht mede aan de trouwe ouderen die er sinds jaar en dag boodschappen doen. Wat zou het mooi zijn als Hoogvliet iets terugdoet voor die ouderen. Bijvoorbeeld door, als de nieuwe winkel opent, een inloopmiddag te organiseren, speciaal voor de huidige klanten. Met gratis koffie en een goeie koek. En een uitgebreide rondleiding door de nieuwe winkel, zodat de ouderen weten waar de vergeten groenten en de eenpersoons verpakkingen katenspek liggen. Zoiets.

Hoogvliet verzint wel wat. Ze zijn creatief genoeg. Ik ben benieuwd…

 

https://www.rijnpost.nl/nieuws/algemeen/323018/column-hoogvliet-